fredag 12 december 2014

Onsdag, 141210. Dagen vi anlände. 


Strax efter klockan 11 kliver jag in på Arlanda, terminal fem. Jag går mot Sky City som planerat, och inte långt därefter ser jag ett ljushuvud sticka upp ur folkmassan. David Norlén, såklart. Våran kära lärare som bara några timmar senare gjorde resans första fiasko (återkommer till det). Vi checkar in, äter lite lunch på Max och strosar runt lite innan avresan bär av. Det gick som på ett snöre. Flygresan bär av och det går fantastiskt bra. Bästa sätena på planet, gratis kaffe och Sportbladet i handen, det kan inte bli något annat än bra helt enkelt.

Väl framme i Saint Petersburg, Ryssland, så ska vi gå igenom passkontrollen efter avstigning. Det låter inte som någon stor grej, men jag ska berätta för er gott folk. Att gå igenom en passkontroll i Ryssland är något unikt. Ryssar är födda med en speciell blick i deras ögon som gör att pulsen hos en människa ökar till nästan det dubbla när man väl möter ögonkontakt med dem. De har möjligheten till en blick i ögonen som varken är charmig, rolig eller söt. Den är det absolut motsatta. Jag kliver på först i kön när lampan började lysa grönt. Jag visste från innan att min kära mor av misstag fått med mitt pass i tvättmaskinen i fjol. Mitt pass var lite skrynkligt, men ingen större fara ansåg jag.Det tyckte däremot inte våran kära passkontrollant som i detta fall var en ung kvinna med blont hår.
Det låter ju såhär i efterhand ganska trevligt att få en ung kvinna, men innan jag hann ta en riktigt god titt på henne spänner hon blicken i mig och säger direkt;
''It's water! It's water! No water!''
Klumpen i magen hoppar fram oväntat fort och jag klämmer fram ett; ''I don't know what you mean''.
Den arga kontrollanten skakar på huvudet och suckar åt mig. För en stund där så kändes det faktiskt som att nästa resa mycket väl kunde bli in på något poliskontor utan övervakningskameror och betongväggar. Men, den kanske allra skrajaste av oss alla var nog David. Precis efter lampan började lysa och David ställde sig öga mot öga med kontrollanten så börjar någon slags vägg hissas ner runt om honom. Det var som att han skulle bli inlåst i ett bås. Vi alla såg hur han häpnade till utav skräck och även där hoppade nog hjärtat över ett slag, och pulsen ökade till det dubbla.
Allt gick tillslut bra och vi begav oss för att hämta väskorna på bandet. Allt gick snabbt och smidigt. Men för David gick det nog alldeles för snabbt. Så snabbt att han glömde sina 8 kartonger Ahlgren's bilar på marken bara någon timme efter han undervisat oss i uppmärksamhet. Vi hade alla ett gott skratt åt det.
Dagen gick sedan fort. Vi träffade våra ryska studenter, sade adjö till varandra och begav oss hem till våra provisoriska hem. Allt gick kanon.

// Repotagepatrullen AH&KA


tisdag 9 december 2014

Tisdag, 141209. Dagen före avresa. 


Idag är dagen före dagen då vi 5 elever ska bege oss mot Ryssland, Saint Petersburg.
Det är en dag som egentligen bara går och dröjer. En dag som man gärna skulle kunna hoppa över. Så känner i allafall vi. Jag och Kevin, som är de två killarna från skolan som ska följa med. 

Upplägget ser ut på följande sätt: Vi är 5 stycken elever som åker till Ryssland. Vi ska bo hos varsin värdfamilj som har en studerande på Gumnasia 116. Vi ska bli omhändertagna under 5 dagars tid. 
De ryska eleverna har tillsammans med lärare på Gumnasia 116 lagt upp ett schema åt oss för att vi ska få se så mycket som möjligt av staden, och samtidigt få känna på deras vardagsliv i skolan och på fritiden. Jag, Adam som skriver detta inlägg, gjorde denna resa förra året. Jag vet i stora drag vad som väntar, och det är 5, mycket speciella dagar. Speciella dagar på en mängd olika sätt. 
Ryssar och svenskar är i vanliga fall 2 mycket olika människor. Vi är uppvuxna samt lärda att bete oss på helt olika sätt. Vi hoppas kunna putta fram några exempel på det under den här resan. 
Vi kommer även se och uppleva saker vi aldrig gjort förut. Även där ska vi få fram några exempel under resans gång. 

Denna blogg kommer drivas under resans gång, start imorgon onsdag, tills på söndag. Vill du läsa om våra upplevelser, se lite bilder samt eventuellt några filmer från Ryssland, här är bloggen du ska hålla utkik efter. 

Adam Helen, Kevin Andersson.